2022-03-08 08:06:25• hírek • Bede Emőke

Több mint 150 határrendészt küld Romániába a FRONTEX

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (FRONTEX) a Terra 2022 nevű közös művelet keretében több mint 150 határrendészt küld ideiglenesen Romániába annak érdekében, hogy segítsék az ország határvédelmét az Ukrajnával és Moldovával közös szakaszokon – tájékoztatta híroldalunkat a hatóság.

A művelet szervezési kérdéseiről a Román Határrendészet vezetője, Ivascu Victor Stefan rendőrfőkapitány egyeztetett a FRONTEX helyettes vezérigazgatójával, Lars Gerdesszel.


A román hatóság az orosz-ukrán háború kirobbanása és a határszakaszokon drasztikusan megugrott forgalom nyomán kérte az ügynökségtől a Terra 2022 közös művelet Romániára való kiterjesztését. A FRONTEX ügynökség a határrendészet kérésére pozitívan reagált, s ennek köszönhetően hamarosan több mint 150, Németországból, Csehországból, Ausztriából, Dániából és Finnországból származó határőr érkezik az országba, továbbá 60 biztonsági kamerával, 45 járőrautóval és légi megfigyelési rendszerekkel is kisegítik a nagy nyomás alá került román határvédelmet. A támogatás elsősorban azokra a határátkelőkre és zöldhatárszakaszokra érkezik majd, melyek közvetlen szomszédságban vannak Ukrajnával és Moldovával, azaz vélhetően Szatmár megyébe is jut ezekből.


A halmi határátkelőnél egyébként az elmúlt 24 órában 710 személy, köztük 610 ukrán állampolgár lépett Szatmár megye területére. Peténél ugyanezen időszakban 3635 fő, köztük 1930 ukrán állampolgár hagyta el az országot, a csanálosi átkelőnél pedig 2050-en jelentkeztek kilépésre, köztük 1170-en a szomszédos Ukrajnából érkeztek. A háború kirobbanása óta a petei és csanálosi átkelőknél összesen 37.580 ukrán állampolgár hagyta el Romániát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: